Lad 2021 blive samtalens år

Thomas Kastrup-Larsen Min mening

Nyt år, nyt håb. 2021 skal være året, hvor vi sejrer over Covid-19 og vender tilbage til normalen. Men ikke alt behøver at blive som før. Fællesskabet og samhørigheden fra tiden med Corona bør vi tage med os. Vi skal lære noget af krisen og blive bedre – sammen. Også os politikere! 

Jeg lagde mærke til noget omkring nytår. Noget der gav mig håb. Det kom bl.a. fra Statsminister Mette Frederiksen i hendes nytårstale – og fra tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin nye rolle som løsgænger. Begge håbede omkring nytår på, at politisk samtale skulle erstatte konstant konfrontation. På bredt politisk samarbejde frem for blokpolitik. 

Jeg kunne ikke være mere enig. Til tider virker det politiske spil på Christiansborg som et teater, hvor den modsatte fløj aldrig kan have ret. Hvor forslag stillet fra den forkerte side af folketingssalen absolut skal fejes af banen. Det er trættende. Og ikke et særligt frugtbart grundlag for udvikling. Vi skal kunne tale sammen – selv om vi er uenige. 

Jeg synes, det er forfriskende, at to af landets politiske hovedpersoner maner til forsoning i kølvandet på Covid-19. Måske har budskabet om fysisk afstand i virkeligheden bragt os tættere sammen. Vist os, at vi er afhængige af hinanden – og kun kan sejre i gennem samtale.

Aalborg Kommune udvikler sig sammen

At samarbejde og fællesskab er stærke byggeklodser er ikke nyt i Aalborg Kommune. I al ydmyghed er det faktisk noget, vi har øvet os i længe. Da vi for et par år siden skulle formulere kommunens nye grundfortælling, spurgte vi borgerne. Og resultatet blev en simpel sætning, som Mette Frederiksen og Lars Løkke gerne må låne og tage i brug på Christiansborg: “Vi udvikler os sammen.”

Måske kommer vores fællesskab af nød. Vi bor i en landsdel, hvor tingene ikke kommer af sig selv. Her i Nordjylland er vi tvunget til at få det optimale ud af vores ressourcer. Til at udvikle, hvis ikke vi vil afvikle. 

Og det er ikke bare tomme ord. Resultaterne af vores fælles indsats taler for sig selv. Vores kommune har kraftig befolkningstilvækst, og mange nye virksomheder dukker op. Samtidig ser vi en lyst og vilje blandt både kulturinstitutioner or erhvervsliv til at skabe udvikling i samarbejde med kommunen. 

Samarbejde skaber resultater

Et konkret eksempel er vores arbejde med sociale boligkvarterer. Her betyder “Aalborgmodellen” et tæt samarbejde mellem boligbevægelsen, erhvervslivet, private investorer og kommunen. Sammen har vi skabt fremdrift i alle boligområderne og har dannet grundlag for, at Aalborg ikke har et eneste kvarter på Ghettolisten eller på listen for udsatte boligområder. 

Et andet eksempel er Aalborg Alliancen. Et effektivt og forpligtende samarbejde mellem kommune og erhvervsliv betyder, at vi kan skabe medfinansiering af den 3. Limfjordsforbindelse. Samtidig hjælper virksomhederne ledige og udsatte i gang på arbejdsmarkedet. 

Vi har mange flere eksempler på, hvordan samarbejde og fællesskab gør os stærke. Uddannelsesbyen Aalborg – skabt af uddannelsesinstitutioner, erhvervsliv, kommune og boligselskaber. Brede budgetforlig, hvor hele byrådet står sammen om at løfte vores kommune. Vi gør det sammen!

Masser af samtale

Men samarbejde kræver dialog. At man lytter til mennesker, der er anderledes end én selv. Dem der står et helt andet sted og ser verden gennem helt andre øjne. I efteråret gav jeg mig selv til opgave, at jeg skulle starte nye dialoger med mennesker, som kunne udvide mit perspektiv. For blot at nævne nogle få, har jeg bl.a. haft samtaler med Jan Gregersen (Formand Dansk Metal), Peter Rindebæk (Formand DI Aalborg), Rikke Nielsen (Leder af Lykkeliga), Rasmus Haugaard (Formand Erhverv Norddanmark), Mette Bugge (bestyrelsesformand Aalborg Karneval), Ole Nielsen (Direktør Himmerland Boligforening), Peter Møller Madsen (Leder af Nibe festivalen). Hver eneste af dem har givet mig nye tanker og overvejelser, som jeg kan bringe ind i byrådssalen.

Det var nok Covid-19, der gav mig luft og plads i mit program til de mange samtaler. Men det er endnu en ting, som jeg vil tage med mig videre – også ind i 2021. Grundlæggende håber jeg, at det kommende år bliver præget af samtale.

Samtalen om Aalborg Kommune

I Aalborg Kommune skal vi have en dialog om, hvilken vej, vi skal gå – og hvad er målet? Et af de store temaer er byudvikling. Aalborg Kommune vokser. Bare sidste år blev vi 2.500 flere borgere. Hvordan skaber vi plads til alle dem, der kommer i løbet af de næste år? Og hvordan sikrer vi balancen mellem Aalborg by og fx udviklingsbyerne Nibe, Hals og Storvorde?

Et konkret tema, som vi skal tale om, er udviklingen af Aalborg Øst. Bydelen er i en rivende udvikling – og der er behov for at udvikle og udbygge. Ikke mindst skal vi have fokus på skoler og institutioner i området. Der åbner sig mange nye muligheder, men hvordan udvikler vi Aalborg Øst bedst? 

Og helt overordnet skal vi have en grundig dialog med hinanden om, hvordan vi kommer videre efter Covid-19. Økonomisk, kulturelt, menneskeligt. Aalborg Kommune havde allerede før Covid-19 en høj ledighed. Og selv om vi på papiret har klaret os bedre gennem krisen end mange andre landsdele, så er ledigheden endnu højere nu. Vi skal finde løsninger, der kan få folk tilbage i job og gang i den økonomiske vækst. 

Ja, der er emner nok at samtale om. Lad os komme i gang. Lad 2021 blive året hvor vi gør samtale til et ægte redskab i udviklingen af vores kommune. Hvor vi også lytter til dem, som synes noget helt andet end os selv. Lad os udvikle os sammen!