“Halvdelen af alle unge føler sig ensomme.” Så kontant. Så overvældende. Så hjerteskærende lød ordene på forsiden af Berlingske i torsdags.
Det er sådan en sætning, der føles som et hårdt slag i maven. 50 % af alle unge mellem 18-35 år svarer, at de har følt sig ensomme under Covid-19. Det er ubærligt – ensomhed er en rædselsfuld følelse.
Ungdomslivet kan være rigeligt svært i forvejen. Også uden en pandemi, som begrænser os socialt. Med præstationspres, konkurrencementalitet og sociale udfordringer. Gallup-undersøgelsen, som Berlingske refererer, vidner om mistrivsel hos vores unge. Og jeg kan desværre genkende tendensen her fra Aalborg Kommune – og fra vores uddannelsesinstitutioner.
Tid til at handle
Det gør mig oprigtigt bedrøvet, når dét ungdomsliv, som skulle fyldes med livsglæde, fest og fællesskab, i stedet præges af mismod. Covid-19 har været hård ved os alle – ved vores samfund. Men de unge har i dén grad taget en stor del af slæbet. Og jeg er ærligt talt bekymret for de langsigtede konsekvenser. Derfor er det tid til at handle. Det er tid til, at de ensomme unge mærker, at fællesskabet står bag dem. At de ikke er alene.
2 mio. øremærket til ensomme unge
Derfor har Aalborg Byråd netop afsat 2 mio. kroner til aktiviteter, som skal genetablere de unges sociale netværk, trivsel og livsglæde. Pengene er øremærket en række indsatser, som skaber nye fællesskaber – og fælles oplevelser for vores unge. Ensomheden skal bekæmpes – fra hus til hus – fra gade til gade. I vores kommune skal fællesskabet sejre over ensomheden. Den økonomiske pakke er et godt skridt på vejen. Men vi må alle tage opgaven på os. Hjælpe til, hvor vi kan, og være opmærksomme på ensomhed omkring os.
Blandt de øremærkede initiativer:
120.000 kr. til baggårdskoncerter, hvor der kommer bands ud og spiller ved ungdomsboligerne.
120.000 kr. til fællesspisning i Studenterhuset.
300.000 kr. i en pulje som foreninger og idrætsarenaer kan søge til at lave aktiviteter for unge.
200.000 kr. til et matchmaking-arrangement under idrætsmødet, hvor foreningerne og de unge kan møde hinanden, og flere unge kan komme i gang med at dyrke idræt.
120.000 kr. til kulturvitaminer for unge uddannelsessøgende der oplever ensomhed og mistrivsel, så de kan kommer på ret køl igen.
Samt en række øvrige spændende aktiviteter. Du kan læse mere om kommunens samlede genopstartspakker på i alt 15.5 mio. kr. her
Aalborg er blandt Danmarks største uddannelsesbyer. Derfor har vi naturligvis også et stort ansvar for, at de unge i kommunen trives. Nu sætter vi fuldt fokus på trivsel og fællesskab blandt de unge resten af 2021. Lad os sammen beslutte, at vi går lysere tider i møde. Måske kommer vi tættere på hinanden end nogensinde før – jeg håber det!